In 2015 werd het klimaatakkoord van Parijs gesloten met als gevolg: in 2050 moeten we CO₂-neutraal zijn. Er ontstond bij huurdersorganisaties een belangrijke vraag: wat betekent dit voor ons? Daarom besloot de Woonbond dat er een routekaart tool moest komen die huurders helpt om samen met de corporatie in gesprek te gaan over dit onderwerp. Met de Lokale routekaart naar CO2- neutraal kan berekend worden wat het huidige verbruik van de woningen is, maar deze kan bijvoorbeeld ook overzicht bieden in wat de gevolgen zijn van de ingrepen die de corporatie heeft gepland voor de huurders. W/E adviseurs ontwikkelt deze applicatie. Hoe is dit proces verlopen? We spreken Siem Goede, energieadviseur bij de Woonbond en Boudewijn Elsinga, adviseur bij W/E.
“We hebben de Lokale routekaart naar CO2-neutraal gemaakt die de Woonbond helpt samen met haar leden, de huurdersorganisaties, en corporaties in gesprek te gaan over de energietransitie”, aldus Boudewijn. De bedoeling van W/E adviseurs en de Woonbond is dat de tool bruikbaar is voor iedereen vertelt Boudewijn. “We hebben hem zo ingericht dat ook als je niet heel diepgaande kennis hebt, hem nog steeds kunt gebruiken.”
Maar wat kun je precies berekenen? “Je kunt bijvoorbeeld berekenen wat de huidige energiekwaliteit van je woningvoorraad is. Je maakt in het programma clusters van de woningen met dezelfde soort kenmerken. Hierdoor kan je een goede analyse maken over de kwaliteit en het energiegebruik”, aldus Siem. Boudewijn vult aan: “Je kunt daarnaast ook berekenen wat een ingreep, zoals bijvoorbeeld de aanleg van een warmtenet of isoleren voor effect heeft op de jaarlijkse energievraag en CO2 uitstoot in de toekomst. Je kunt verschillende scenario’s verkennen en op basis daarvan een planning maken.”
Wat Siem een extra meerwaarde van de Lokale routekaart naar CO2-neutraal vindt is de mogelijkheid om te berekenen wat het met de woonlasten van de huurder doet. “In al bestaande tools kun je niet zien wat de ingrepen doen met de portemonnee van de huurder en dat is wel een belangrijke vraag die leeft bij de huurders. Wat kost het en wie gaat het betalen?”
De Woonbond verzorgt voor haar leden een kort traject met een aantal bijeenkomsten over de energietransitie van circulaire gebouwen. Ze maken inzichtelijk wat er komt kijken bij de energietransitie en hoe je met behulp van de routekaart eraan kunt rekenen. Siem legt uit hoe dit eruit ziet in de praktijk: “We wilden de Lokale routekaart naar CO2-neutraal introduceren op een laagdrempelige manier, daarom heb ik een spel gemaakt om het behapbaar te maken. Dat spel spelen we als een introductie bij het traject. Wat ik merk is dat mensen vaak zeggen: nu ik op de stoel van de corporatie zit kijk ik er toch heel anders tegenaan. Ik had niet verwacht dat ze met dit soort problemen om moesten gaan.”
Het spel was een spontane actie van de Woonbond, maar het blijkt goed te werken. “Wat we nu gedaan hebben is dat uitwerken tot een mooi vormgegeven spel. Dat willen we verspreiden onder huurdersorganisaties om de animo te vergroten. Dan gaan we het samen spelen. De tool is een onderdeel van het spel. Je leert erdoor hoe die werkt. Afhankelijk daarvan gaan we de huurdersorganisatie interesseren voor een vervolgtraject”, aldus Siem.
De Lokale routekaart naar CO2-neutraal is voor iedereen beschikbaar. Je kunt een account aanmaken en de tool gaan gebruiken via de website.