Op een voormalig defensieterrein in de bossen van Eindhoven is het Bosbad gerealiseerd. Het Bosbad is een duurzaam, circulair en natuurinclusief woongebouw met 20 appartementen. De gemeente Eindhoven initieerde deze ontwikkeling met een aanbesteding waarin integrale duurzaamheid van het te ontwikkelen appartementengebouw centraal staat. De gemeente vroeg duurzaamheid uit met GPR Gebouw, waarin integrale duurzaamheid werd gedefinieerd als minimaal een 8,5 score op GPR Gebouw. Daarnaast hield de gemeente de vinger aan de pols gedurende de uitwerking van het ontwerp met periodieke duurzaamheidstoetsen. Stichting W/E adviseurs adviseerde ontwikkelaar Kikx met GPR Gebouw over optimale duurzaamheid van het Bosbad.
Stichting W/E adviseurs heeft de integrale duurzaamheid van het project gemeten en inzichtelijk gemaakt aan de hand van de vijf subthema’s van GPR Gebouw: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. De GPR-berekeningen toonden de duurzame eigenschappen van het Bosbad en zorgde voor aanknopingspunten voor een verdere optimalisatie van duurzaamheid van het plan. Gerben Schuurman, senior adviseur bij Stichting W/E adviseurs: “In gesprek met de projectontwikkelaar en architect hebben we met behulp van GPR Gebouw verschillende mogelijkheden uitgebreid besproken en onze overwegingen gedeeld. Aan de hand van deze gesprekken, hebben we de meest kansrijke optimalisaties geselecteerd.”
Bart van Sliedregt, ontwikkelaar bij Kikx: “Stichting W/E adviseurs heeft ons op een prettige manier geholpen met de optimalisatie van duurzaamheid van het Bosbad. Door gesprekken te voeren over de verschillende mogelijkheden op het gebied van integrale duurzaamheid en door het effect daarvan op de verschillende GPR-scores te zien, konden wij goed onderbouwde keuzes maken.”
Het Bosbad is een modern appartementengebouw geworden en het is gebouwd in harmonie met de natuurlijke omgeving. Opvallend aan het gebouw is dat er veel gebruik is gemaakt van hout. Het boomrijke landschap is verweven met de boomstammen-kolommen en de houten gevel. Architectenbureau Gaaga, ontwerper van het project: “Het circulaire woongebouw is geïnspireerd op het Japanse gebruik Shinrin-yoku, wat betekent dat je jezelf met al je zintuigen onderdompelt in het bos, om zo je lichaam en hoofd tot rust te brengen.”
Hoofdentree van het gebouw is een groene passage en kan via beide kanten bereikt worden. Het gevoel van gemeenschappelijkheid wordt hier versterkt, omdat er voldoende ruimte is voor een praatje met de buren. Door gebruik te maken van hoogwaardige isolatie van vloeren, gevels en daken, zeer goede luchtdichtheid, stadsverwarming én duurzame elektriciteit van een PV-systeem, is het gebouw energieneutraal. Ruime constructieve overspanningen en een kolommen draagstructuur, waarin de inbouw is gescheiden van de draagstructuur, maken het appartementengebouw aanpasbaar. In de gebruiksfase zijn veranderingen van plattegronden relatief eenvoudig mogelijk. Toekomstwaarde van het gebouw is als het ware ingebouwd.
Dit bijzondere gebouw heeft veel aandacht gekregen. Recent is het bijvoorbeeld genomineerd voor de Dirk Roosenburg Architectuurprijs 2023 van de gemeente Eindhoven en voor Woongebouw van het jaar 2023 door Architectenweb Awards 2023.