Inmiddels is duidelijk dat de klimaatdoelstellingen niet worden behaald. Vanuit de adviesgroep STOER lijkt nog een extra stok in het wiel gestoken te worden. Het STOER-advies houdt in dat de CO2-reductie in de bouwsector op een laag pitje wordt gezet. Verwijzend naar het streven van Brussel om eisen te gaan stellen aan de Whole-life-carbon (WLC), wordt het in Nederland bestaande instrument, de MPG, alvast uitgekleed en afgeserveerd. Om twee redenen een slecht idee: het zal nog jaren duren voordat er in Nederland WLC-eisen van kracht worden én er is iets als een MPG-stelsel nodig voor het eenduidig bepalen van de WLC-score.
Ten eerste duurt het nog jaren voordat er in Nederland WLC-eisen van kracht worden. Tijd die er gezien de doelstellingen voor 2030 en ook 2040 niet is. Wordt de MPG-eis nu niet aangescherpt, dan kan de sector de komende jaren ongehinderd doorgaan op de bekende, niet-duurzame, weg. De investeringsbereidheid in een duurzamere bouw dreigt ook bij de welwillenden verloren te gaan. Tot het aantreden van dit kabinet was er momentum, de MPG werd serieus genomen en de markt bereidde zich voor. Zonder aanscherping verdwijnt deze energie, wat ook doorwerkt in de mate waarin de markt over een aantal jaren is voorbereid op de benodigde WLC-prestatie.
Ten tweede is er voor het eenduidig bepalen van de WLC-score ook iets als het MPG-stelsel nodig. Vaak hoor je, “het MPG-stelsel is slecht, doe maar ‘gewoon’ CO2”. Vergeten wordt dat voor het eenduidig bepalen van de CO2 en de WLC, er een grondslag, stelsel nodig is, met een bepalingsmethode en afspraken over onder andere de te gebruiken data en rekentools en kwaliteitsborging. Er is zeker het nodige te verbeteren aan het MPG-stelsel, maar de opbouw van een nieuw stelsel kost veel geld en tijd. Nederland heeft juist het geluk dat we al het MPG-stelsel hebben, dat een gebouwberekening reguleert, waarmee met enkele aanvullende gegevens uit de energieprestatieberekening, naast de MPG ook de WLC bepaald kan worden. Nu weinig meer investeren in de MPG betekent, dat we straks op de WLC gaan sturen met een stelsel waar de huidige tekortkomingen niet zijn verholpen.
Daarom deze oproep. Laten we het kind niet met het badwater weggooien! Omarm het MPG-stelsel, zet juist stevig in op de kwaliteitsverbetering en zorg voor eisen, waar een serieuze prikkel vanuit gaat. Alleen dan krijgen we Nederland tijdig klaar voor de WLC.
Vorig jaar reageerde W/E op het bericht van Mona Keijzer dat ze de aanscherping van de MPG voorlopig niet wil invoeren, terwijl de MPG-aanscherping essentieel is voor het behalen van onze klimaatopgave en wordt gedragen door de markt. Lees het nieuwsbericht hier.