Into the Woods: een unieke combinatie van renovatie en integraal duurzaam bouwen

Artikel 15 jul 2024

In het bosrijke, Veluwse landschap in het hart van Ede ontstaat het bijzondere project Into the Woods. Dit project is een unieke combinatie van renovatie én duurzaam bouwen voor zowel utiliteits- als woningbouw, waar duurzaamheid op een integrale manier wordt benaderd. Stichting W/E adviseurs werkte met de ontwikkelaar Casa23, architect Raumplan en vijf andere partijen aan dit project en droeg bij aan de integrale aanpak in het opzetten van een duurzaamheidsvisie.

Into the Woods is een project waarbij duurzaamheid de kern vormt van ieder ontwerp- en ontwikkelbesluit. De ambitie van dit unieke project is concreet gemaakt in acht verschillende beloften. Deze beloften bestaan onder andere uit renoveren met duurzaam materiaalgebruik, aanpasbaarheid met behulp van de filosofie Open Bouwen en volledig natuurinclusief bouwen. De hoge ambities in GPR Gebouw maken integrale duurzaamheid concreet. 

Renoveren met duurzaam materiaalgebruik

Een cruciaal onderdeel van de duurzaamheidsvisie is het renoveren met duurzaam materiaalgebruik. Alle materialen die toegevoegd worden aan de transformatie van de gebouwen, zoals voorzetwanden voor gevels of nieuwe installaties, zijn gekozen op basis van hun duurzaamheidsprofiel. Er wordt zo veel mogelijk gebruikt van materialen die circulair zijn, een lage milieu-impact hebben, en waar mogelijk, gerecycled of biobased zijn.  

De gebouwen worden zo veel mogelijk gerenoveerd met natuurlijke materialen. Illustratie: Raumplan.    

Lange levensduur door Open Bouwen

Transformatie van bestaande gebouwen is een essentieel onderdeel van verduurzaming van de gebouwde omgeving, omdat daardoor de enorme CO2-uitstoot die gepaard gaat met sloop en nieuwbouw wordt vermeden. De aanpak van “Open Bouwen” speelt een cruciale rol in deze transformatie. Dit concept benadrukt flexibiliteit en aanpasbaarheid van ruimtes, waardoor gebouwen in de toekomst in veranderende behoeften kunnen voorzien. Door de scheiding van de draagstructuur en de inbouw, zoals interne wanden en installaties, wordt een langere levensduur van de gebouwen van dit project bevorderd. De aanpassingen in de toekomst kunnen daardoor met minimale impact en kosten worden gerealiseerd.  

Open Bouwen en ‘Scheiden van drager en inbouw’.  

Natuurinclusief bouwen

Into the Woods is volledig natuurinclusief met veel verblijfplaatsen voor dieren en Veluwse planten. Inheemse soorten worden daarom aangeplant en heideplaggen – belangrijk om de heidevegetatie te verjongen – worden neergelegd. Daarnaast zijn vogel- en vleermuisverblijven geïntegreerd in de architectuur van de gebouwen en in de bestaande spouwmuren worden de verblijfplaatsen voor vleermuizen behouden.  

Door natuurinclusief te bouwen is er veel aandacht voor de biodiversiteit.  

GPR Gebouw maakt integrale duurzaamheid concreet

Voor de gemeente Ede is integrale duurzaamheid van groot belang en om dit concreet te maken gebruikten zij GPR Gebouw. De energie-neutrale projecten die gerealiseerd worden, zijn tastbaar gemaakt in vooruitstrevende energieprestaties. Voor nieuwbouw worden alle kansen benut voor het realiseren van een “Nul-op-de-meter” woongebouw. De GPR-scores voor nieuwbouw laten dit zien met een 10 voor het thema energie. Daarnaast scoren ook de thema’s gezondheid, toekomstwaarde en gebruikskwaliteit een 8 of hoger in GPR.

 

De GPR-resultaten van het project Into the Woods in de tenderfase. 

In de uitwerking van het project zijn dit de kaders geworden om integrale duurzame planontwikkeling in de gemeente Ede waar te gaan maken. En dat is hier met prachtige architectuur gelukt! 

Wil je meer informatie over dit project of heb je vragen? Neem dan contact op met senior adviseur Marijn Emanuel.