In opdracht van het Lente-akkoord Circulair Industrieel Bouwen heeft Stichting W/E adviseurs in 2021 een ‘CO₂-Barometer’ ontwikkeld, waarmee de jaarlijkse CO₂ eq-emissie van woningnieuwbouw kan worden berekend.
Lente-Akkoord wil hiermee monitoren in welke mate beleidsmaatregelen en ontwikkelingen op het vlak van verduurzaming en circulair bouwen impact hebben op reductiedoelstellingen. Deze barometer is voor het eerst gebruikt voor het bepalen van de CO₂ eq-emissie door de woningnieuwbouw van 2021. Het onderzoek wordt jaarlijks herhaald.
De barometer wordt gevuld op basis van relatief eenvoudig beschikbare data en geeft een objectief, betrouwbaar beeld van de CO₂ eq-emissie van woningnieuwbouw in een specifiek jaar. De CO₂ eq-emissie door energiegebruik is berekend op basis van energiegebruiken uit de energielabeldatabase (www.ep-online.nl) en de kengetallen voor de CO₂ eq-emissie van energiedragers van de stichting Nationale MilieuDatabase (NMD).
Voor de berekening van de embodied CO₂ eq-emissie wordt de rekenmethode ‘Paris Proof Embodied Carbon’ van Dutch Green Building Council (DGBC) gebruikt. Hierin is de ‘embodied CO₂-eq’ gelijk aan de CO₂ eq-emissie in de productie- en constructiefase van woningnieuwbouw, zoals berekend wordt met een MPG-berekening.
Tabel 1. Overzicht van de belangrijkste resultaten CO2 eq-barometer 2022 (PP = Paris Proof).
Tabel 2. Uitgangspunten GWP in CO2 eq-emissie, inclusief materialisatie externe levering.
1. Ondanks de lichte stijging van de CO₂ eq-emissie door materiaalgebruik per m² BVO ten opzichte van 2021 (van 337 naar 345), is de totale CO₂ eq-emissie in 2022 lager;
2. De stijging per m² BVO is te verklaren door het hogere aandeel meergezinswoningen in 2022, die per m² BVO minder goed scoren dan eengezinswoningen;
3. De daling van de totale CO₂ eq-emissie door materiaalgebruik is deels te verklaren doordat er in 2022 minder m² BVO zijn gebouwd dan in 2021;
4. Ten opzichte van de langzaam dalende Paris Proof grenswaarde stijgt de berekende CO₂ eq-emissie per m² BVO: de kloof wordt groter;
5. Van het totale CO₂ eq-budget dat voor Nederlandse gebouwen volgens de DGBC-methode Paris Proof tot 2030 beschikbaar is om onder de 1,5 graad Celsius temperatuurstijging te blijven, vult de Nederlandse woningnieuwbouw van 2021 en 2022 al ruim 9%. Let wel dat het totale budget ook geldt voor utiliteitsbouw en renovatie;
6. De MPG is ook in 2022 niet gemonitord. Daarom is ook dit jaar weer gerekend met referentiegetallen. Hierdoor ontbreekt het beeld van echt gerealiseerde MPG-waarden.
Tabel 3. CO2 eq-emissie fasen A1-A5, uit MPG-berekeningen per ‘basiswoning’ (kg CO2 eq/m2 BVO ‘basiswoning’).
Tabel 4. Aantallen en m2 GBO/BVO van de Nederlandse woningnieuwbouw 2022.
Tabel 5. De CO2 eq-emissie door de Nederlandse woningnieuwbouw van 2021 en 2022.
Ook gedetailleerde uitgangspunten over het Global Warming Potential, het milieueffect of de klimaatimpact van broeikasgassen uitgedrukt in CO2-equivalent komt in het onderzoek naar voren. Verder zijn er details te vinden over de CO2 eq-emissie fasen A1-A5 en de CO2 eq-emissie uit de Nederlandse woningbouw.
Wil je meer weten over de CO2-barometer? Neem dan contact op met Geurt Donze of Harry Hoiting van Stichting W/E adviseurs.
Deze tekst is onderdeel van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ van Duurzaam Gebouwd. Wil je het volledige rapport lezen? Download deze dan hier.