De Verwondering GPR

Basisschool de Verwondering: natuur en bouw komen samen

Interview 19 jan 2022
De Verwondering GPR

Leerlingen van Ecologische basisschool De Verwondering leren over de natuur en duurzaamheid. Het gebouw waar ze les in krijgen moet ze daarbij helpen. ORGA architect ontwierp het bijzondere gebouw dat gerealiseerd is met hoge scores op het vlak van duurzaamheid, waar ze GPR als leidraad voor hebben gebruikt. We spreken Project Architect bij ORGA Guus Degen, hij vertelt ons over hoe de school is ontstaan.  

Dat het goed gelukt is om de hoge duurzaamheidsambities te realiseren, zie je terug in de uitwerking. Het gebouw is demontabel. De hoofdzakelijk biobased materialen zijn vastgelegd in een materialenpaspoort voor later hergebruik. De Verwondering heeft een energielabel van A+++, GPR scores tussen de 8 en 10 in alle categorieën en Frisse Scholen Klasse B.

Leren over natuur

Ecologie is in alle facetten van het onderwijs verwerkt bij De Verwondering. Het was voor ORGA, die gespecialiseerd in het ontwerpen van natuurinclusieve  gebouwen, een bijzondere uitdaging vertelt Guus Degen. Het verwerken van ecologische aspecten komen overal terug in het gebouw en de omgeving eromheen. “Het uitgangspunt voor het gebouw was zoveel mogelijk natuur, houtbouw en andere natuurlijke materialen. We hebben bijvoorbeeld bewust gekozen om jaarringen van de boom zichtbaar te maken in de school. Op het dak lopen kippen rond, zodat de kinderen kunnen leren waar de eitjes vandaan komen en hoe ze voor de dieren moeten zorgen.”

Niet alleen in de school wordt aandacht besteed aan de natuur, maar het gebouw staat in constante verbinding met de natuur buiten. “Het water dat op het dak terecht komt, wordt met spuwers het schoolplein op gesproeid. Via het plein loopt het naar een beekje toe, waar een heerlijke modderpoel ontstaat. De kinderen moeten zin krijgen om buiten te spelen als het regent.”

Buiten zijn er ook verschillende plekken gecreëerd om een grote diversiteit aan dieren aan te trekken. “Het ene dier vindt het heerlijk om in een bosje takken bladeren op de grond te kruipen en de ander leeft weer liever hoger in een boom. Dat principe hebben we ook toegepast in de school voor de kinderen. Het ene kind leert liever terwijl hij op zijn buik op de grond ligt, de ander heeft echt een goede zitplek nodig waar hij zich rustig terug kan trekken. Daar is goed over nagedacht in de school.”

Hoge mate van duurzaamheid met GPR

Om te meten of aan de hoge duurzaamheidsambities werd voldaan heeft Guus Degen gebruik gemaakt van GPR Gebouw. GPR Software maakt duurzaamheid van gebouwen en gebieden meetbaar en bespreekbaar. GPR Software wordt erkend door de overheid en Nationale Milieudatabase en is inmiddels de meest gebruikte software voor verduurzaming van de gebouwde omgeving. “We hadden als doel om op alle onderdelen van GPR een 8 te scoren. Voor milieu was dit nog best wel lastig. We hebben bijvoorbeeld een installatie moeten plaatsen voor ventilatie. Die installatie wordt eigenlijk het grootste deel van het jaar niet gebruikt, omdat we ook veel natuurlijke ventilatie luiken in het gebouw hebben verwerkt, maar die maakte toch al 50% van de totale milieu-impact van het hele gebouw uit. Om de akoestiek goed te krijgen moest er ook extra materiaal gebruikt worden. Op alle andere onderwerpen scoorden we ver boven die 8.”

Rustiger

Het gebouw is inmiddels in gebruik genomen als school en de docenten zijn positief over de uitwerking die het gebouw op de kinderen heeft vertelt Guus Degen. “De kinderen zaten hiervoor nog in tijdelijke gebouwen. Sinds ze in dit pand zitten zeggen de docenten dat de kinderen een stuk rustiger, ontspannen en los zijn. Dat ze in aanraking komen met de natuur heeft positieve uitwerking op hun gedrag.”

Wil je meer informatie over GPR software en hoe je het inzet om duurzaamheid meetbaar en bespreekbaar te maken?