GPR Gebouw Gebruikerscursus

Voor wie? Voor iedereen die als gebruiker met GPR Gebouw software aan de slag wilt: berekeningen wilt leren maken en de resultaten daarvan toe te passen in bijvoorbeeld het ontwikkelen van gebouwen of het ontwerpen daarvan.
Contactpersoon
Maertijne Verweij
cursuscoördinator

Wil je aan de slag met GPR Gebouw en leren hoe je GPR Gebouw berekeningen kan maken, om zo inzicht te krijgen in de prestaties  op het gebied van integraal duurzaam bouwen van jouw project? Volg dan de GPR Gebouw Gebruikerscursus. Je leert tijdens deze cursus hoe jij GPR Gebouw berekeningen kan maken om integraal duurzaam bouwen inzichtelijk, bespreekbaar en meetbaar te maken.

GPR Gebouw maakt duurzaamheid van gebouwen en gebieden meetbaar en bespreekbaar. GPR Gebouw wordt erkend door de overheid en de Nationale Milieudatabase en is inmiddels de meest gebruikte software voor verduurzaming van gebouwen en hun directe omgeving. Ontstaan uit een uitgesproken visie op duurzaam bouwen: creëer een zo hoog mogelijke kwaliteit met een zo laag mogelijke milieubelasting. GPR is een door RVO en financiële instellingen erkende duurzame bouw maatlatmethodiek, uitermate geschikt bij integraal duurzaam bouwen.

Wat ga je leren?

Tijdens de GPR Gebouw Gebruikerscursus maak je op kennis met GPR Gebouw, de duurzaamheidsthema’s en de maatregelgroepen waarmee gewerkt wordt. Je krijgt uitleg over de  werking van het instrument, welke informatie je nodig hebt om een berekening te kunnen maken en hoe die verzameld kan worden. Aan het einde van deze Gebruikerscursus ben je in staat om met de GPR Gebouw-software berekeningen te maken en kan je de resultaten van een GPR Gebouw berekening op de juiste wijze interpreteren en op waarde schatten.

Cursusinhoud

Tijdens deze cursus maak je je in twee dagen bekwaam met GPR Gebouw, hét instrument om de duurzaamheid van gebouwen meetbaar en bespreekbaar te maken.

Het cursusprogramma bestaat uit:

Dag 1:

  • Integrale kijk op duurzaam bouwen – de basis voor GPR Gebouw
  • Kennismaking met GPR Gebouw en de achterliggende methodiek
  • Globale introductie op de vijf thema’s en de subthema’s
  • Rondleiding in de software applicatie en voorbeelden
  • Oefeningen met het aanmaken van projecten, gebouwen, berekeningen
  • Verdieping thema 1 Energie (inclusief NTA8800, BENG)
  • Verdieping thema 4 Gebruikskwaliteit
  • Oefeningen in de behandelde thema’s

Dag 2:

  • Verdieping thema 2 Milieu (inclusief MPG o.b.v. GPR Materiaal)
  • Oefeningen in GPR Materiaal
  • Verdieping thema 3 Gezondheid
  • Verdieping thema 5 Toekomstwaarde
  • Oefeningen in de behandelde thema’s en de onderlinge verbanden
  • Proces (apart onderdeel van GPR Gebouw)
  • Certificering en vervolgstappen

Aan het begin van de cursus leggen we de verbinding tussen thema’s over duurzaam bouwen en de beroepspraktijk van de deelnemers. Een ervaren GPR Gebouw expert neemt je mee in de werking van het systeem en de diverse hulpmiddelen. Daarnaast is er veel ruimte voor het stellen van vragen.

Aan het eind van de tweede dag geven we een nadere uitleg over de opzet van de GPR Gebouw en we leggen uit wat er nodig is om een GPR Gebouw expert en mogelijk assessor te worden. Heb je al ervaring opgedaan met GPR Gebouw en wil je bijvoorbeeld leren om een integraal advies te geven over duurzame bouwprojecten? Volg dan de GPR Gebouw Expertcursus van Stichting W/E adviseurs.

Voorkennis

Voor deze cursus heb je geen specifieke voorkennis over GPR Gebouw nodig, affiniteit duurzaam bouwen in de vastgoedsector is wel nodig.

Praktische informatie

De cursus wordt gegeven op loopafstand van het station van de betreffende plaats. Voor de aanvang van de cursus ontvang je bericht over de exacte locatie van de cursus. Voor optimale uitwisseling nemen er over het algemeen minimaal 4 en maximaal 12 cursisten deel aan deze cursus. Je kunt je hierboven aanmelden voor deze cursus.

Interesse?

Wil je je inschrijven voor de GPR Gebouw Gebruikerscursus? Ga dan naar het cursusportaal. Voor vragen kan je contact opnemen met Maertijne Verweij. Het hele cursusaanbod bekijken? Klik dan hier.